Het verband tussen de leefstijlpijlers

Het verband tussen de leefstijlpijlers

In deze blog leg ik het verband uit tussen de leefstijlpijlers die staan afgebeeld in de leefstijlcirkel. De leefstijlpijlers waar het bij Greens om draait zijn: voeding, slaap, beweging en stress. Daarbij gelden de algemene regels die je gezondheid bevorderen:
- gezonder eten;
- beter slapen: je slaap is heilig;
- meer bewegen: zowel kracht als cardio;
- beter ontstressen: ontspannen op jouw manier.

In de visie van Greens is duurzaamheid hierbij belangrijk. Een leefstijl die onze gezondheid bevordert en rekening houdt met de leefbaarheid van de aarde in de toekomst zou ik dan ook graag zien als het nieuwe normaal, en niet als uitzondering.

Maar wat houden deze leefstijlpijlers nou precies in? En wat is hun onderlinge verband? Op basis van de leefstijlcirkel leg ik het je uit.

Gezonder eten

In deze blog lees je wat gezond eten betekent volgens de visie van Greens. In de leefstijlcirkel zie je de pijl van gezond eten naar…

Beter slapen

Gezond eten heeft een directe invloed op je slaap. Het stimuleert namelijk de gezondheid van je ingewanden. Zoals een goed werkende alvleesklier en een grote verscheidenheid aan darmbacteriën. In de darmen wordt voor het grootste gedeelte een belangrijke voorloper op ons slaaphormoon melatonine aangemaakt: serotonine. Heb je gezonde ingewanden, dan wordt dit hormoon goed aangemaakt en slaap je dus beter. Ongezond eten, zoals veel suiker en bewerkte producten, heeft een averechts effect.

Daarnaast heeft het eten van bewerkte producten met suiker en snelle koolhydraten nog een ander nadelig effect op onze slaap. Het zorgt namelijk voor een constant schommelende bloedsuikerspiegel. Bij de regulatie daarvan spelen 2 belangrijke hormonen een rol, namelijk insuline en cortisol. Door het regelmatig blijven eten van suiker en andere snelle koolhydraten kan cortisol niet dalen. Voor een goede slaap moet dat wel gebeuren. Cortisol zou om 10 uur s avonds namelijk zijn laagste punt moeten bereiken. Gebeurt dat niet door ongezond eten, dan beïnvloedt dit je slaap nadelig. Het kan zijn dat je niet goed inslaapt, vaak wakker wordt s nachts en vermoeid opstaat. Het is dus belangrijk om zo weinig mogelijk bewerkte producten te eten en deze te vervangen door onbewerkte en volkoren producten zoals groenten, fruit, noten en volkoren granen.


Weerbaarder, sterker en fitter zijn

Gezond eten zorgt voor het binnenkrijgen van een grote variatie aan voedingsstoffen. Deze heb je nodig voor energie, maar ook voor ondersteunende processen in je lichaam. Denk aan groei, ontwikkeling en herstel van cellen, het opslaan van reservestoffen en als bescherming tegen ziekten.

Beter slapen

Goede slaap begint al in de ochtend en is optimaal met de volgende kenmerken: 
- je wordt wakker (liefste zonder wekker) en snoozed niet;
- je hebt zo’n 7-9 uur geslapen;
- in een donkere slaapkamer;
- in een rustige slaapkamer: dat wil zeggen zonder tv, laptop en telefoon;
- tussen de 15-19 graden, goed geventileerd;
- je wordt s avonds rond 10 uur moe;
- in minder dan 30 minuten val je in slaap;
- van de tijd die je in bed doorbrengt, slaap je tenminste 85%;
- je slaapt de hele nacht door en ligt maximaal 5 minuten wakker 's nachts.

Als je je herkent in een of meer van onderstaande kenmerken, dan is het verbeteren van je slaap van belang. Als je:
- 6 uur of minder slaapt;
- nachten overslaat;
- alcohol drinkt voor je gaat slapen;
- 's nachts wakker wordt en bijvoorbeeld gaat piekeren;
- je je overdag slaperig voelt/ koffie nodig hebt;
- een slechte concentratie ervaart overdag.
 
In de leefstijlcirkel zie je de pijl van beter slapen naar…

Gezonder eten

Door een goede nachtrust zorg je ervoor dat belangrijke honger- en verzadigings hormonen in balans blijven. Deze geven je een seintje als je honger hebt en als je vol zit. Slaap je slecht, dan krijg je deze signalen niet goed binnen. Je hebt dan een grote kans dat je meer gaat eten, meer zin krijgt in suiker en koolhydraatrijke producten en grotere porties tot je neemt. 

Meer rust/minder stress

Bij dit onderwerp spelen 2 zenuwstelsels een belangrijke rol: het sympathische en het parasympatische zenuwstelsel. Een van de twee zenuwstelsels kan maar aan staan. Als je parasympatische zenuwstelsel aanstaat, zit je lichaam in een modus van rusten en eten verteren. Staat het sympatische zenuwstelsel aan dan zit je lichaam in een modus van vechten/vluchten. In deze modus ervaart het lichaam stress. Dit heeft een belangrijke functie maar het is belangrijk dat dit ook weer uit gaat. Een belangrijke functie van slaap is dat het het sympatische zenuwstelsel uitzet en ons weer in rustmodus brengt. Je kan hierdoor weer kalmerende hormonen aanmaken, je negatieve gedachten en emoties uitzetten en weer ontspannen.

Meer rust/minder stress

Stress hebben kennen we allemaal. Misschien denk je bij stress aan hevige werkdruk, het hebben van onenigheid met vrienden of familie of stress door een ongeluk of andere intense gebeurtenis. Echter komt een stressreactie (het sympathisch zenuwstelsel dat aangaat) al op gang als je bijvoorbeeld verkeerd ademhaalt, alert moet zijn of geconcentreerd moet werken. Hierna zou de stressmodus weer uit moeten gaan en je parasympatisch zenuwstelsel weer actief moeten worden.

In de leefstijlcirkel zie je de pijl van meer rust/minder stress naar…

Beter slapen

Ik had het net al even over de 2 zenuwstelsels. In de stressmodus zitten, en dus het sympatische zenuwstelsel aan hebben staan, heeft ook een directe invloed op slaap. In deze stressmodus is het stresshormoon cortisol namelijk constant hoog. Als dit het geval is blijft het lichaam in een alerte modus waardoor je moeilijk rust kan vinden. Ademhalingsoefeningen doen kan dan helpen. 

Daarnaast kan ‘s avonds of ‘s nachts piekeren door het hebben van stress er voor zorgen dat je niet in slaap kan komen of lang wakker ligt. Het kan dan helpen om een piekerkwartier in te lassen aan het begin van de avond. Hierin kan je al je gedachten opschrijven en bedenken wat je dwars zit. Dit zorgt voor rust in je hoofd waardoor je hier minder last van zal hebben later op de avond of ‘s nachts.

Meer energie

Stress kost energie. Daarnaast zorgt het nemen van voldoende rust ervoor dat je jezelf weer oplaadt. Je houdt zo meer energie over om te bewegen en te genieten van je dag. 

Meer energie

In de leefstijlcirkel zie je de pijl van meer energie naar…

Meer rust/minder stress

Door een gezonde leefstijl te onderhouden kan je meer energie ervaren. Dit zorgt niet alleen fysiek maar ook mentaal voor gezondheid. Mentaal ervaar je meer rust en helderheid.

Meer bewegen

Om te bewegen heeft het lichaam energie nodig. Easy as that. Heb jij veel energie door kwalitatief goed eten, voldoende rust en goede slaap? Dan heb je meer energie om te bewegen en te sporten.

Meer bewegen

In de leefstijlcirkel zie je de pijl van meer bewegen naar…

Meer energie

Hoe meer je beweegt, hoe meer energie je verbruikt. Maar je krijgt er vooral nog meer energie voor terug. Je conditie verbetert, je spieren en botten worden sterker en je maakt belangrijke hormonen aan zoals het gelukshormoon serotonine. Daarbij zorgt meer bewegen voor een sterkere hartspier waardoor je je in rust ook fitter voelt.

Weerbaarder, sterker en fitter zijn

Van bewegen en sporten word je sterker en fitter. Ook verbetert het je immuunsysteem. Dit krijgt nog een extra boost als je dit buiten doet!

Beter slapen

Zoals ik hierboven beschrijf, zorgt meer bewegen ervoor dat je meer serotonine aanmaakt. Serotonine is de voorloper van melatonine: een belangrijk slaaphormoon. Door meer te bewegen wordt dus meer van dit slaaphormoon aangemaakt waardoor de kwaliteit van je slaap kan verbeteren.

Weerbaarder, sterker en fitter

In de leefstijlcirkel zie je de pijl van weerbaarder, sterker en fitter naar…

Gezonder eten

Je zal merken dat de cirkel weer rond is als het gevoel van weerbaarheid, kracht en fitheid je motiveert om gezond te blijven eten. Gezond eten zul je niet zien als een tekortkoming of als iets wat je beperkt in je genot maar als een verrijking en versterking van je leven. Als je je dat realiseert, is de cirkel wat mij betreft rond. Met alle positieve gevolgen van dien.

Meer bewegen

Hoe meer je beweegt en daardoor fitter wordt, hoe groter de motivatie is om nog meer te gaan bewegen. Het tegenovergestelde gebeurt als je inactief bent. Je zal minder initiatief nemen en zin hebben om in beweging te komen.  

Het resultaat 

Het uiteindelijke resultaat, de kern van de leefstijlcirkel, is vitaliteit en veerkracht. Het is mijn overtuiging dat deze twee waarden niet zonder elkaar kunnen. Vitaliteit is de mate van kracht, energie en gezondheid. Veerkracht is het vermogen om jezelf te herstellen na een periode van bijvoorbeeld stress of tegenslag. Het is in mijn ogen niet realistisch om na te streven jezelf elke dag vitaal te voelen omdat tegenslagen onontkoombaar zijn. Het is de veerkracht die ervoor zorgt dat je terug kan veren naar je sterke basis. Op het moment dat je dat kan, heb je wat mij betreft het belangrijkste doel bereikt.

Lees verder

Nieuwsbrief illustratie
Niks missen op het gebied van een gezonde leefstijl?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ontvang maandelijks updates en inspiratie over een gezonde leefstijl.
Geen reclame!